Грижа за перуката от естествена коса

Много е важно да се погрижите правилно за Вашата перука от естествена коса, за да постигнете максимално добър вид и по-дълъг живот за нея.
Поддържането и измиването на перука от човешка коса не е трудно, просто изисква повече внимание и нежна грижа.
Повечето естествени перуки са изработени от коса, която е боядисана и химически обработена. Това е важен процес, при който косъмът бива обгрижен и всички рискови или опасни за Вашия скалп части от косата биват отстранени.  Поради тази причина перуките от човешката коса трябва да се поддържат внимателно, тъй като тези обработки правят косата още по-крехка.

Продукти за грижа за перуки от човешка коса:
Използвайте само продукти, предназначени за перуки от естествена коса. Не използвайте стандартни продукти за грижа за коса. Химикалите, които те съдържат, могат да скасят живота на перуката Ви. Инвестирайте в качествени продукти за поддръжката на перуката си и така ще я имате за по-дълго.

Колко често се мие перука от естествена човешка коса:
Препоръчително е да миете Вашата перука от естествена коса на всеки 14-30 дни носене. Всеки път, когато тя се измива, живота на перука се съкращава. Поради тази причина перуката не трябва да се мие повече, отколкото е необходимо. Използването на възможно най-малко стилизиращи продукти на перуката ще позволи да я миете по-рядко и да удължите живота й. Шапчицата за перуки ще помогне да се абсорбира мазнината от скалпа, като я държи далеч от основата на перуката. Именно мазнината от скалпа е основната причина за замърсяването на една перука.
Носенето на шапчица под перуката ще удължи живота й, но това не е задължително, тъй като шапчицата води до допълнително запотяване на скалпа в топлите дни.

Как да се измие перука от естествена коса:
Преди да измиете перуката внимателно я срешете, за да премахнете всички заплитания. Започнете от върховете на косата и продължете до основата на перуката. Уверете се, че използвате четка, предназначен за перуки. За упорити заплитания, прилагането на спрей срещу заплитане може да помогне да ги разхлабите.
За да измиете вашата перука от естествена коса, започнете като я намокрите под течаща хладка вода. За да направите това, можете да държите перуката под чучура на мивката (но само ако косата е къса). За по-дългите перуки препоръчваме да държите перуката под крана на Вашата вана или душ, така че косата да не се заплита в мивката отдолу.
Оставете хладка вода да тече през косата от основата до върховете, докато се намокри.
Внимателно изцедете (не я усуквайте или мачкайте), за да отстраните излишната вода.
Нанесете малко количество шампоан за перуки от естествена коса вурху дланите на ръцете си и нанесете равномерно върху косата. Не повдигайте, разтривайте или масажирайте. Просто разнесете шампоана върху перуката от основата до върховете на косата.
Използвайки хладка вода, внимателно изплакнете шампоана от косата, като позволите на водата да тече през косата от основата до върховете. Не търкайте и не въртете косата. Внимателно изплакнете, докато не отмиете целия шампоан. Леко стиснете излишната вода от косата.
Нежно подсушете косата с кърпа, за да отстраните излишната вода, преди да я стилизирате.

Какво да направя след измиването:
Докато косата все още е мокра, нанесете с дланта си малка част от балсама за перуки от човешка коса и втрийте равномерно в косата.
Избягвайте прилагането на балсам в основата на перуката, тъй като той може да разхлаби възлите на основата, което пък може да доведе до откъсване на косъмчета от перуката.  Оставете балсама в косата за 10-15 минути. Нежно с пръсти опитайте да подредите кичурите на косата, подгответе я за изсушаването. Пръстите на ръцете Ви са най- нежния и добър вариант, но може да се използва и четката за перуки или  гребен с по-широки зъбчета.
Бъдете нежни и не дърпайте косата.
Почистете добре балсама от косата под студена течаща вода.
Внимателно подсушете перуката (не се търкайте и не усуквайте) и леко я притискайте с кърпа.
Ако пожелаете, можете да нанесете малко количество масло за естествена коса, за да добавите жизненост, влага и защита на косата.

Сушене и оформяне на Вашата перука от естествена коса:
Най-подходящо за перуките от естествена коса е да изсъхнат от само себе си, без да се използва сешоар. Разбира се, ако нямате възможност да изчакате можете да използвате сешоар, но на ниска степен и струдена струя  (ако имате тази опция на сешоара).
Ролки за коса също могат да се използват, за да направите прическа.
След като косата е напълно суха, можете да използвате уреди за оформяне на прическа като преса за коса, маша за коса, горещи ролки и др.
Използвайте стилизиращи продукти , които са специално предназначени за перуки от натурална коса.

Съвети за грижа при перука от естествена (човешка) коса:
Съхранявайте перуката си на стойка за перука или специална глава, която да е по-малка от основата на перуката, за да предотвратите разтягане на основата на перуката.
Директната слънчева светлина ще изсветли косата, така че избягвайте да съхранявате перуката си на място, където ще бъде изложена на слънце.
Не носете косата си докато спите. Това може да доведе до заплитане, накъсване и смачкване на перуката.
Перуките с по-светъл цвят са по-деликатни от тези в по-тъмни цветове, защото е била необходима допълнителна обработка за постигането на светлия цвят. Предвид този факт, положете допълнително усилие да поддържате перуката си ако тя е в по-светлата гама цветове.
С течение на времето Вашата перука ще загуби част косата си. Това е естествена част от жизнения цикъл на перука. Тогава ще се наложи да я замените с друга или да вложите в реставрирането й.
Избягвайте контакт с хлорирана вода, морска вода и топла вода, за да избегнете повреждане на перуката.
Ако имате възможност, най-доброто което можете да направите за Вашата перука е да я занесете на професионалист да се погрижи за нея.  Грижите в домашни условия са възможни, но грижата от специалист ще гарантира по-дълъг живот на перуката. Попитайте Вашия фризьор дали има опит с перуки или екстеншъни от естествена коса или потърсете някой, който със сигурност има.
За всичко, което Ви интересува и не е посочено в тази статия, моля свържете се с нас, ние с удоволствие ще помогнем. За контакт – Stilbul.bg

This entry was posted in Без категория. Bookmark the permalink.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>